Mistä johtuu, että lapsen tai nuoren taidot eivät etene? Miksi oppiminen takkuaa? Miksi lapsi on kuormittunut tai huomattavan levoton?

Nämä ovat yleisiä kysymyksiä, joita vanhemmat joutuvat joskus pohtimaan. Jos huoli on suuri ja perusselvittelyt eivät tuota tarvittavia vastauksia, voi neuropsykologinen tutkimus olla keino selvittää tilannetta.

Mitä neuropsykologinen tutkimus tarkoittaa?

Neuropsykologisella tutkimuksella kartoitetaan mm. tiedonkäsittelytaitoja, käyttäytymistä ja tunnesäätelyä sekä näihin vaikuttavia tekijöitä. Näitä voivat olla kehitykselliset tekijät, kuten autismikirjo, ADD, ADHD, oppimisen erityisvaikeus kuten lukivaikeus, matematiikan oppimisen vaikeus, kielellinen vaikeus ja hahmottamisen vaikeudet.

Neuropsykologinen tutkimus toteutetaan pääsääntöisesti tutkivan neuropsykologin ja tutkittavan kahdenkeskisenä työskentelynä käyttäen erilaisia testitehtäviä ja havainnointia. Lisäksi tutkittavan lähiympäristön toimijat (esim. perhe, päiväkoti, koulu) sekä etenkin nuorten ja aikuisten kohdalla myös tutkittava itse, täyttävät kyselylomakkeita ja osallistuvat haastatteluihin.

Tutkimus sisältää yleensä alkuhaastattelun, varsinaiset tutkimuskäynnit sekä näiden jälkeen palautekeskustelun. Tutkimuksesta saa myös aina kirjallisen yhteenvedon.

Mikä on neuropsykologisen tutkimuksen tavoite?

Parhaimmillaan tutkimustulokset auttavat oman minäkuvan vahvistamisessa sekä henkilökohtaisessa kasvussa ja kehityksessä.

Usein meillä Focuksessa poistuukin vastaanotolta jollain tapaan helpottuneita ihmisiä. Monet kokevat, että saatu tieto selvensi jotain sellaista melko epämääräistäkin pulmaa, joka on saattanut pahimmillaan olla osana elämää vuosikausia. Tutkimusprosessin myötä heillä on parhaimmillaan hallussaan toivoa lisäävää tietoa, jonka avulla jatkosuunnitelmat selkiytyvät ja arjen haasteisiin löydetään oikeanlaisia tukimuotoja.

Miten neuropsykologiseen tutkimukseen pääsee?

Focuksessa neuropsykologisiin tutkimuksiin voi tulla lääkärin lähetteellä tai oma-aloitteisesti ilman lähetettä. Tutkimuksiin pääsee yleensä varsin nopeasti. Me myös annamme mielellämme lisätietoja niin tutkimukseen hakeutumisesta kuin sen sisällöstä.

Meille voi aina soittaa, lähettää sähköpostia tai ottaa yhteyttä nettisivujen kautta.

Me olemme täällä teitä varten!